Unimog – en 70-årig grovjobbare på film

På med bygghjälmen! Unimog, en schweizisk fällkniv på hjul, fyller 70 år. Det firar Mercedes med filmtajm!

Kanske världens duktigaste fordon, Unimog, har fyllt 70 år och nu firar Mercedes, som sedan 1951 äger märket, detta med en film för den som inte kan få nog av nyttofordon i arbete.

Foto: Daimler AG

Det var 1944 som Albert Friedrich började utveckla det som kom att bli känd som Unimog – Universal-Motor-Gerät. 1946 stod en prototyp klar som chefsdesignern Heinrich Rößler ses ratta på bilden här brevid.Men vägen dit var tuff. Ett sönderbombat Tyskland skrek efter ett fordon som detta för att komma på rätt köl. Tio prototyper tillverkades men först efter de allierade segermakternas tillåtelse.Produktionen kom igång 1947 och redan 1954 fanns det 66 olika redskap att koppla på sin Unimog. 30 olika modeller har presenterats genom åren och totalt har 400 000 fordon sålts.På huvudbilden syns modell 421 som tillverkades mellan 1966 och 1989.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!