Foto: This image is copyright free for editorial use. (c

USA: Rekordlåg förbrukning för nya bilar i fjol

Den amerikanska naturskyddsmyndigheten EPA presenterar i sin rapport över 2012 rekordsiffror för bränsleförbrukningen av nysålda bilar. Snittet (i l/mil) sjönk med hela fem procent.

Lagom till att vi snart skriver 2014 i almanackan har amerikanska naturskyddsmyndigheten EPA (Enviromental Protection Agency) tagit fram sin statistik för 2012. Och statistiken visar att föregående år var ett rekordår på bilmarknaden i USA, både sett till de nysådda bilarnas bränsleförbrukning och sett till dess koldioxidoutsläpp – båda siffrorna visade sig nämligen vara de lägsta någonsin, sedan statistiken påbörjades 1975.

I snitt minskade bränsleförbrukning för nysådda bilar i USA med fem procent, från 1,05 l/mil (22,4 miles/gallon) 2011 till strax under litern milen (23,6 miles/gallon) förra året. Koldioxidutsläppen under 2012 låg i snitt på 376 g/mile, vilket motsvarar 234 g/km i våra enheter. Och tidiga data för innevarande år visar att trenden håller i sig. Enligt statistiken har förbrukningssnittet sjunkit bland nästan alla märken, men särskilt utmärker sig Mazda, Honda, Volkswagen, Toyota och Subaru.

Bidragande till trenden är att så kallade ”light trucks” (sugar, vans och pickuper, bland annat) har tappat hel sex procentenheter på den amerikanska nybilsmarknaden. Även minskad genomsnittlig fordonsvikt, fler turboladdade motorer och en högre andel hybridbilar anses bidra till sänkningen av förbrukning.

I hur hög grad amerikansk statistik även kan ge fingervisning om situationen på den här sidan Atlanten är naturligtvis tveksamt, särskilt som Europa av hävd har smak för betydligt mindre och bärnslesnålare bilar än USA. Att ändå en av världens största bilnationer fått ner förbrukningen till att i snitt ligga under litern (!) per mil är ändå en indikation, särskilt som trenden troligen och förhoppningsvis håller i sig. Färdiga siffror för 2013 års statistik lär dock inte komma förrän i december nästa år.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!