Foto: AP2013

Världens viktigaste biltillverkare – Tesla

Elbilsföretaget Tesla är världens viktigaste biltillverkare. Det hävdar i alla fall finanskoncernen och investmentbanken Morgan Stanley i en ny rapport.

Världens viktigaste biltillverkare? Är det månne Toyota, så som varande störst i världen? Eller kanske General Motors, som länge var de som innehade nämnda titel? Eller varför inte Volkswagen, som dominerar i Europa? Nix, inte om man ska tro investmentbanken och finanskoncernen Morgan Stanley.

Enligt en ny rapport från företaget, som publicerats i Los Angeles Times, är i stället elbilsföretaget Tesla världens viktigaste biltillverkare. Enligt Adam Jones, forskningsanalytiker på Morgan Stanley har ”Tesla gått från att vara ett spirande start-up till det tveklöst viktigaste bilföretaget i världen”.

För att underbygga påståendet menar Morgan Stanley att Tesla inte bara bidragit till tillväxt i sin egen rätt, men också drivit andra bilmärken till att hantera elbilar på ett mer seriöst sätt. Flera amerikanska delstater har också tävlat om att värva bygget av Teslas nya bilfabrik, och märkets utveckling ska enligt rapporten innebära att Tesla till 2028 har en procent av världens bilmarknad.

Det kanske inte låter mycket, men Morgan Stanley värderar, delvis utifrån detta, Teslas aktie till ett värde av 320 dollar, motsvarande cirka 2 100 kronor. Detta att jämföra med dagens börsvärde på 230 dollar, eller drygt 1 500 kronor per aktie.

Vad tycker du? Är Tesla världens viktigaste biltillverkare? Ge din åsikt i en kommentar nedan!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!