Victor Muller har en plan C för Saab Foto: Charlie Magee Photography

Victor Muller: Dags för plan C

Tidigare i dag meddelade Vänersborgs tingsrätt att man avslagit Saabs ansökan om ny rekonstruktion. Ett dråpslag anser många men Victor Muller ger inte upp – arbetet med att rädda Saab går vidare.

Vänersborgs tingsrätt anser Saabs ansökan om rekonstruktion vara knapphändig, något som verkar ha varit avgörande när beslutet togs att säga nej till en andra rekonstruktion av Saab på kort tid.

Det knapphändiga består av den så viktiga finansieringen som är näst intill obefintlig och där Victor Muller och Saab fortfarande hoppas på kinesiska avtal med Pang Da och Youngman. Men tingsrätten anser att dessa kinesiska avtal är högst osäkra – om och när de blir godkända av kinesiska myndigheter. Många experter dömer ut de avtalen mellan Saab och Pang Da samt Youngman. Hade det funnits intressen att knyta till sig Saab skulle avtalen vara godkända för länge sedan, menar flera experter.

Saab överklagar beslutet

Saabs styrelseordförande och vd, Victor Muller, är både besviken och förvånad över Vänersborgs tingsrätts beslut att avslå rekonstruktionsansökan. Men det innebär inte slutet för Saab för det. Eller som han själv formulerar det:

– Vi är inte döda än. Vi var inte döda i går, vi är definitivt inte döda i dag. Vi tänker slåss till sista man.

Med det menar han att det är dags för nästa steg, eller plan C som han kallar det. Nämligen att överklaga tingsrättens beslut till hovrätten.

– Vi ber alla fordringsägare att lugna sig tills överklagandeprocessen är klar.

Och om hovrätten skulle gå på samma linje som tingsrätten, det vill säga neka till rekonstruktion, så går arbetet vidare, denna gång med plan D. Men var plan D skulle innebära kan han inte svara på.

Konkurshotet allt mer påträngande

Ett godkännande från tingsrätten i dag hade undanröjt konkurshotet och utmätningarna, om än tillfälligt. Då hade Saab kunnat skaffa sig andrum att söka finansiering i en lugnare takt. Nu blir fallet inte så utan fordringsägare och fackförbund kan nu begära Saab i konkurs för att försöka komma åt sina tillgångar och löner till anställda. Hur fackförbunden IF Metall och Unionen kommer att agera i frågan är ännu oklart, men magkänslan säger att de kanske har is i magen ett tag till. Värre är det kanske med fordringsägarna, upp emot 1 500 olika, som Saab har skulder till. Frågan är om hela denna hord har tålamod?

Anställdas lön kan dröja länge

Att Saab överklagar tingsrättens beslut är klart, något som lär tära på de anställdas ekonomier. Saab har tre veckor på sig att överklaga dagens beslut, men det kan mycket väl dra ut ännu längre på tiden. Och skulle Saab återigen få ett nej från nästa instans, hovrätten, sätter Muller förmodligen plan D i verket vilket skjuter fram löneutbetalningarna än längre fram i tiden.

Skulle en månad bli till två, och så vidare, så tryter förmodligen fackens – och kanske de anställdas – tålamod och en konkurs blir nödvändig för att kunna dra nytta av den statliga lönegarantin som kan säkra de anställdas privata ekonomier.

Det Saab behöver nu är godkännanden från Kina. Om nu allt står rätt till med uppgifterna kring Pang Da och Youngman så kommer sköna slantar in till Saab som då kan hålla huvudet över ytan ett tag till. Men långsiktigt behöver Saab väldigt stora summor pengar för att kunna gå framåt med utveckling, produktion och försäljning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!