Vill General Motors köpa Tesla?

Att amerikanska bilgiganten General Motors haft ögonen på elbilstillverkaren Tesla har vi förstått sedan en tid tillbaka. Ändå är det senaste ryktet kanske en aning förvånande – att General Motors vill köpa Tesla under det kommande året.

Det är flera expertutlåtanden i amerikanska medier som ligger bakom ryktesspridningen, att General Motors under kommande året ska försöka köpa upp den kaliforniska elbilstillverkaren Tesla, som ju lyckats likt knappast någon annan amerikansk biltillverkare (utanför de tre stora i Detroit) på länge. Vi har sedan tidigare vetat att GM haft en särskild grupp med uppgift att övervaka Teslas förehavanden, men att det kan komma att mynna ut i ett försök till uppköp får ändå sägas vara relativt överraskande.

Ryktena följer de stora framgångar Tesla har med den exklusiva sedanmodellen Model S, som även lovordats av Teknikens Värld, och belönats med det prestigefyllda Teknikens Världs Stora Bilpris 2014. Nyligen kom uppgifter om att Tesla planerar utöka produktionen till 35 000 bilar årligen, samtidigt som man öppnar nya bilhallar, servicecenter och laddstationer.

I dagsläget har Tesla ett värde på börsen på över 18 miljarder dollar, mer än 100 gånger större än företagets resultat, och även om General Motors eventuella bud skulle läggas över detta så ser dock andra experter det i dagsläget som otroligt att Teslas grundare och huvudägare Elon Musk skulle vilja skiljas från sitt företag –samtidigt som ett övertagande skulle innebära en stor risk för General Motors. GM:s tidigare uppköp, så som Saab och Hummer, har ju knappast slagit väl ut i samtliga fall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!