Volkswagen drar ner på antalet modellversioner för att spara pengar

Efter höstens stora skandaler tvingas Volkswagen skära ned bland utgifterna. Ett område där de kan spara många miljarder är att reducera antalet modellversioner och utrustningsalternativ.

Den stora dieselskandalen som berör omkring elva miljoner bilar samt det efterföljande utsläppsfusk som ytterligare 800 000 bilar drabbats av kan stå Volkswagen riktigt dyrt. Flera hundra miljarder kronor har experter räknat fram. Volkswagen själva har avsatt drygt 80 miljarder kronor för att täcka kostnader för böter, stämningar och återkallelser.

Företagets uttalade strategi är att kostnadseffektivisera organisationen med motsvarande 46 miljarder kronor, plus att man tittar på att årligen minska investeringarna med drygt nio miljarder kronor. Ett antal besparingsprogram kommer att sjösättas framöver och ett av dem är att dra ner på antalet modellversioner och utrustningsalternativ.

Enligt Bernd Osterloh, styrelserepresentant för Volkswagens närmare 600 000 anställda, säger att han och hans team under lång tid har flaggat för just komplexiteten med många modellversioner och utrustningsalternativ, något som leder till stora omkostnader, framför allt logistiskt.

Osterloh säger att inom detta område finns det stora besparingar att göra, nästan 18 miljarder kronor, utan att behöva reducera personalstyrkan.

Volkswagens högre chefer väntas också bistå företagets besparingsprogram genom att ta emot lägre bonusar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!