Volkswagen störst i världen 2011

Volkswagen kan bli störst av alla biltillverkare

Tyska biljätten Volkswagen kan komma att gå om regerande Toyota och tvåan General Motors att bli den största biltillverkaren i världen.

Volkswagen-gruppen ökar som aldrig förr och kommer öka sin försäljning med 13 procent jämfört med 2010, uppger Auto News. Det betyder att 8,1 miljoner bilar kommer lämna någon av Volkswagen-gruppens fabriker i år, och företaget går därmed om Toyota som haft ett knackigt 2011 vilket bland annat beror på jordbävningskatastrofen tidigare i år. Volkswagens succéår beror dessutom på företagets framgångar på den kinesiska marknaden. 

 Även General Motors kommer gå framåt i år. Uppskattningsvis kommer GM öka med åtta procent till en slutsiffra på cirka 7,55 miljoner bilar innan klockan slår över till januari 2012. 

 Förloraren i topp-trion stavas Toyota som tappat nio procent av sin försäljning jämfört med 2010, ner till 7,27 miljoner bilar till slutet av 2011. Men Volkswagen kan bli av med ledartröjan redan nästa år när Toyota i återhämtat skick kommer igen. Till årsskiftet 2012/2013 ska 8,4 miljoner Toyotor vara ute på marknaden vilket är en halv miljon fler än Volkswagen-gruppen kommer få ut under samma period.

 Siffrorna har tagits fram med hjälp av branschanalytiker från JD Power, IHS Automotive och PwC Autofacts. 

 I ett mer långsiktigt perspektiv Volkswagen planerar att satsa nära 570 miljarder under de kommande fem åren för att kunna prångla ut 10 miljoner bilar till 2018. Framgångarna i Kina har gett blodad tand och i skrivande stund bygger företaget två nya fabriker i landet för att dubbla produktionen till tre miljoner bilar årligen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!