Foto: Teknikens Värld / Volkswagen USA

Volkswagen kan straffas efter ”Voltswagen”-kuppen

I slutet av mars meddelade Volkswagen USA att man byter namn till Voltswagen för att markera satsningen på elbilar. Det hela visade sig senare vara ett utstuderat aprilskämt – något som nu kan få rättsliga påföljder.

Volkswagen i USA lurade en och annan bilentusiast med sin, nu i efterhand, inte så jättevälgenomtänkta pr-kupp. Med tanke på att datumet var den 29 mars, och inte den första april, när pressmeddelandet om namnbytet gick ut var det kanske inte så konstigt att många gick på det.

Man hade dock aldrig någon verklig intention om att byta namn till Voltswagen och 1 april avslöjade man att det hela mycket riktigt rörde sig om ett tidigt aprilskämt. Ett avslöjande som möjligen fick en del att dra på mungiporna, men dit hör inte de amerikanska myndigheterna.

Det var med anledning av Volkswagens elbilssatsning i USA, som börjar med ID.4, som namnbytet till Voltswagen skulle ske, men som senare visade sig vara ett skämt. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Enligt uppgifter till tyska Der Spiegel är Volkswagen nu under utredning av USA:s värdepappers- och börskommission. Myndigheten ämnar undersöka om pr-kuppen påverkat företagets börspris. Stuntet involverade uppdateringar på sociala medier, pressutskick och byte av företagets loggor.

Scott Keogh, vd och president för Volkswagen America, tvingades efteråt att be om ursäkt, men frågan är om det är tillräckligt. Sajten Motor1.com uppger nämligen att företagets aktier gick upp med hela 12,5 procentenheter efter ”namnbytet” blev officiellt.

Volkswagen har bekräftat att man är under utredning och att företaget samarbetar med myndigheterna. Den här gången är det ingen som skämtar längre.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!