Foto: ©Stefan Warter/Audi AG

Volkswagen kan bli Auto Union

Volkswagen är inte bara ett bilmärke. Det är också namnet på den bilkoncern som äger märket. Nu gör nya uppgifter gällande att en förändring kan vara på väg – att Volkswagen-koncernen kan komma att byta namn till Auto Union.
Foto: ©Stefan Warter/Audi AG

Volkswagen-koncernen är världens tredje största biltillverkare, och det går ingen nöd på företaget. Den senaste veckan har det exempelvis ryktats att man haft intresse av att köpa hela Fiatkoncernen, och de senaste åren har familjen utökats med bland annat Ducati och svenska Scania.

Ett problem finns dock för företaget, måhända av karaktären skönhetsfläck, och det är att koncernen Volkswagen ibland blandas ihop med bilmärket Volkswagen, som förvisso är störst i koncernen. Därför gör nu nya uppgifter gällande att Volkswagen på koncernnivå överväger att byta namn. Det nya namnet skulle i så fall bli Auto Union, som ju också är ett namn med rik historisk koppling.

Auto Union bildades 1932 av märkena Audi, Horch, Wanderer och DKW i tyska Zwickau, och namnet har sedan dess blivit synonymt med de silverpilar som (tillsammans med samtida Mercedes) dominerade i Formel 1 och satte åtskilliga rekord på tävlingsbanor runt om i världen, inte minst mytomspunna AVUS-banan i Berlin.

Efter andra världskriget och i det delade Tyskland kom endast DKW att överleva, i Mercedes ägo. Redan 1965 såldes dock företaget till Volkswagen, som döpte om det till nygamla namnet Audi. Och nu kan alltså även Auto Union återuppstå som varumärke för hela koncernen.

När, och om, namnbytet faktiskt blir av får vi säkert anledning att återkomma till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet