Volkswagen Passat snart ikapp Volvo V70

I dag redovisar Bil Sweden antalet nybilsregistreringar i Sverige för mars månad. I redovisningen kan vi se att årets marsmånad är något svagare än förra året och att Volkswagen Passat snart har ätit upp försprånget till Sveriges mest sålda bil Volvo V70.

I mars förra året såldes 29527 nya bilar i Sverige, den näst högsta siffran som någonsin registrerats för mars månad. Årets prognos för helåret 2012 pekar på färre sålda bilar än under helåret 2011. Prognosen ligger på 270000 bilar, en siffra som i dagsläget ser ut att kunna slås om det fortsätter som hittills i år. Inte minst mars månad 2012 var en god månad sett ur försäljningssynpunkt. 28555 sålda bilar förra månaden är en minskning med endast 3,3 procent jämfört med samma månad året innan.

 Flera biltillverkare stod för ett rejält uppsving under föregående månad. Bland att Renault, Hyundai och Audi. Sistnämnda slog till och med rekord med 2150 sålda bilar under en och samma månad.

 Biltillverkare som backar är Volvo med knappt 14 procent, Opel med drygt 20 procent, Toyota med nästan 25 procent, Dacia med nästan 42 procent och Honda med drygt 51 procent. Saab backar också av förklarliga skäl – från 888 sålda bilar i mars förra året till 65 sålda bilar under mars månad i år.

 Ser man till specifika bilmodeller gick Renault Megane som en raket förra månaden med en ökning på nästan 80 procent. Audi A6 gick ännu bättre med nästan 90 procents förbättring jämfört med förra året. Utan att ta hänsyn till obefintlig försäljning förra året, på grund av att modellen knappt var lanserad, så är en av de största vinnarna under mars månads Peugeot 508 som med 451 sålda exemplar, en ökning med drygt 418 procent, och därmed innehavare av plats 22 i topplistan. Även Mercedes A-klass förtjänar att omnämnas här då den ökade med nästan 424 procent, sannolikt beroende på kampanjer under förra månaden till syfte att tömma återförsäljarnas lager i god tid innan nya generationen lanseras.

 Intressant är att Sveriges mest sålda privatbil, Kia Cee’d, fortsatt säljer starkt trots att en ny generation snart är på väg ut till handlarna. Med 532 sålda exemplar i mars var det bara 36 exemplar färre under samma månad förra året.

 Sveriges mest sålda bil totalt, Volvo V70, är fortfarande herre på täppan med 1990 sålda exemplar under förra månaden. Det är en tillbakagång med 8,46 procent jämfört med samma månad ett år tidigare. Men kommer V70 att vara herre på täppan så mycket längre till? Kanske, kanske inte. Volkswagen Passat kommer i alla fall starkt bakifrån och hotar att ta över förstaplaceringen från Volvo. Passat sålde i mars i 1680 exemplar, en ökning med 41,29 procent jämfört med mars 2011.

 Sett över årets tre inledande månader sålde Volvo V70 i 5418 exemplar, en ökning med 17,62 procent. Men även här är Volkswagen Passat på hugget. Med 4821 sålda exemplar ökade modellen med 102,56 procent och närmade sig V70 med stormsteg.

 Får vi se en förändring på tronen senare i år – vad tror du? Hela listan med Sveriges 75 mest sålda bilmodeller ser du i bildgalleriet nedan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!