Volkswagen rensar Scania efter skandalen

På order av Volkswagen delade Scania ut 9,6 miljarder kronor till sina ägare. En oväntad stor aktieutdelning på grund av dieselgate.

Strax innan julhelgen delade Scania ut hela 9,6 miljarder kronor till sina ägare Volkswagen AG, något som ska ha skett på order av Volkswagen-koncernens ledning. Enligt uppgift ville koncernledningen rensa Scania på hela det fria kapitalet på 16 miljarder kronor, men efter förhandlingar med Scanias styrelse kom de överens om 9,6 miljarder. Pengar som Volkswagen behöver för att täcka upp kostnaderna efter dieselgate.

Enligt Lisa Lorentzon, personalrepresentant för PTK i Scanias styrelse, betyder detta inga förändringar i Scanias möjligheter att göra de investeringar de behöver göra i framtiden. Men kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s sänkte direkt Scanias kreditbetyg.

Av Scania förklaras den ovanligt stora utdelningen med att det inte gjordes någon utdelning under 2013 och 2014.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!