Volkswagen ska bygga elbilar i USA

Fabriken i Chattanooga ska börja bygga elbilar, första elsuven rullar ut ur fabriken 2022. Samma år ska åtta elbilsfabriker på tre kontinenter stå klara.

Volkswagens fabrik i Chattanooga, Tennessee, ska börja bygga elbilar. Den första MEB-baserade bilen ska lämna fabriken 2022 och vara av modell I.D. Crozz, märkets eldrivna suv. Även den eldrivna ”folkabussen”, I.D. Buzz ska sättas samman i Chattanooga.

Volkswagen investerar 800 miljoner dollar, strax över sju miljarder kronor, i fabriken och upp till tusen nya anställningar kommer att skapas.

Foto: Volkswagen AG

Åtta fabriker i Nordamerika, Europa och Kina ska stå klara för elbilsproduktion 2022, hur detta berör den europeiska produktionen har vi skrivit om tidigare. Att fabrikerna i Emden, Hannover och Zwickau ska stå för tillverkningen av elbilar har tidigare stått klart men nu ansluter även Dresden-fabriken. Övriga tillverkningsorter blir tjeckiska Mlada Boleslav samt kinesiska Anting och Foshan.

Till 2025 ska Volkswagen ha kommit upp i ett produktionstempo som ska göra det möjligt att sälja en miljon elbilar per år.

Foto: Volkswagen AG

Fabriken i Chattanooga, med en ursprunglig kapacitet att tillverka 150 000 bilar årligen, öppnade i maj 2011. Med den hoppades Volkswagen att sälja en miljon bilar i USA till 2018. Under 2017 sålde Volkswagen 976 400 bilar i Nordamerika. I fabriken, med strax över 2 000 anställda, byggs i dag modellerna Passat och Atlas.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!