Volkswagen slutar sälja dieselbilar i USA

Inte helt oväntat kanske, men Volkswagen har meddelat att de inte satsar vidare på dieseltekniken på den amerikanska marknaden.

Det var i USA som den stora dieselgateskandalen uppdagades i september förra året och som nu kostar Volkswagen motsvarande 136 miljarder kronor i en uppgörelse med de amerikanska VW-kunder som kör de berörda dieselbilarna (medan drabbade europeiska kunder får ingenting).

Därför kan det inte anses vara en jättestor skräll att Volkswagens globala varumärkeschef, Herbert Diess, berättar att de inte längre kommer att erbjuda den amerikanska marknaden dieselbilar. Uppgiften kommer från tyska Handelsblatt och bekräftas av Reuters som fått ett uttalande från en talesperson hos Volkswagen.

Det har länge spekulerats i om Volkswagen ska fortsätta satsa på dieseltekniken i USA eller inte. Det som har talat för en nysatsning är att dieselbilarna en gång stod för runt 25 procent av Volkswagens totala USA-försäljning. Det som har talat emot är förstås att kunderna har dragit öronen åt sig sedan utsläppsskandalen blev känd och att de amerikanska förbruknings- och utsläppskraven är tuffa att nå ned till.

Så sent som i oktober, under bilsalongen i Paris, sa Herbert Diess att Volkswagen ännu inte är redo att släppa dieseltekniken och att de kan komma att erbjuda USA-marknaden dieselmodeller. Så blir det alltså inte, men dieseltekniken kommer att finnas kvar inom koncernen – på andra marknader än den amerikanska.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!