Foto: Volkswagen AG / Verwendung fuer Pressezwecke honor

Volkswagens kreditvärdighet sänkt till BBB+

Kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings ger Volkswagen negativa utsikter samtidigt som de sänker företagets kreditvärdighet från A till BBB+.

Ett av de tre stora kreditvärderingsinstituten i världen, Fitch Ratings (de andra två är Standard & Poor’s samt Moody’s) har granskat Volkswagens förmåga att betala sina skulder, kort och gott hur den ekonomiska situationen är.

I ett pressmeddelande under måndagen skriver de att Volkswagens långsiktiga kreditbetyg har justerats ned till BBB+ från att tidigare ha legat på A. Företagets kortsiktiga kreditbetyg har samtidigt sänkts från F1 till F2.

Anledningen till kreditvärderingsinstitutets bedömning är den pågående utsläppsskandalen som berör omkring elva miljoner bilar världen över samt de 800 000 bilar som Volkswagen har angett felaktiga bränsle- och koldioxidsiffror för. Att EPA i förra veckan säger sig ha hittat fusk även i 3,0-litersdieselmotorer som sitter i olika modeller från Audi, Porsche och Volkswagen lär också ha påverkat, även om Volkswagen har nekat till den anklagelsen.

Vidare bedömer de Volkswagens långsiktiga utsikter som negativa.

En annan detalj som Fitch Ratings har invändningar mot är Volkswagens förändringar i ledningen. De kommenterar tidigare vd Martin Winterkorns avhopp och att han ersattes att Matthias Müller, en annan långvarig Volkswagen-medlem (senast vd för Porsche). Volkswagen har lovat att vända på alla stenar och gräva upp allt till ytan, men Fitch Ratings ser det som negativt att man inte har plockat in nya, ”utomstående” ögon som kan ge en annan bild av och påbörja en ny process i en redan inarbetad företagskultur.

Nedan ses Fitch Ratings kreditbetygsskala över lång och kort sikt.

Långsiktigt kreditbetyg Kortsiktigt kreditbetyg
AAA F1+
AA+ F1+
AA F1+
AA- F1+
A+ F1 eller F1+
A F1
A- F2 eller F1
BBB+ F2
BBB F3 eller F2
BBB- F3
BB+ B
BB B
BB- B
B+ B
B B
B- B
CCC C
CC C
C C
RD/D RD/D

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!