Volvo lägger ner tillverkning i Uddevalla

Volvo Personvagnar kommer inte att fortsätta tillverka bilar i Uddevalla när samarbetet med Pininfarina går ut 2013. Som skäl anges låga volymer och bristande lönsamhet.

Pininfarina Sverige AB grundades 2003 av Volvo Personvagnar och det italienska designhuset Pininfarina. Samarbetet löper på tio år och när avtalet går ut 2013 tar Volvo över företaget helt och hållet. I samband med det läggs all tillverkning i fabriken ner. 

 – De låga volymer vi har i Uddevalla motiverar inte en fortsatt produktion, säger Volvo-chefen Stefan Jacoby i ett pressmeddelande och menar att de 10 000 bilar som byggdes 2010 är alltför få.

 Ingen av de 600 arbetarna kommer riskera sina jobb utan kommer i stället erbjudas tjänster på Volvo Personvagnar i Sverige.

 – Medarbetarna på Pininfarina Sverige AB är mycket kompetenta bilbyggare. Vi hoppas därför att så många som möjligt väljer att börja arbeta på någon av våra övriga anläggningar, främst i Göteborg och Skövde, säger Jacoby.

 Beslutet avslöjar att cabrioletmodellen Volvo C70 kommer ersättas senast 2013, men var den ska tillverkas är inte klart i nuläget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!