Volvo måste säga upp 1 000 anställda

Volvo är en av dem som har tappat mest i försäljning hittills i år. Snart kommer vd Håkan Samuelsson att lansera ett nytt sparpaket och för att spara 1,5 miljard kronor måste 1 000 anställda gå.

Volvo Personvagnar måste spara ytterligare 1,5 miljard kronor och det innebär att 1 000 konsulter och tjänstemän kommer att tvingas sägas upp. Det avslöjar Volvos vd Håkan Samuelsson i en intervju med SVT Nyheter. Krisen i Europa slår hårt mot bilindustrin i allmänhet och Volvo i synnerhet. I januari minskade Volvos försäljning med 18 procent, vilket är dubbelt så mycket som branschsnittet.

 – Man måste anpassa sig till verkligheten. Det har vi gjort på verkstadssidan. Nu måste vi göra det även på tjänstemannasidan. Och sedan gäller det att ifrågasätta varje krona som läggs ut och få in ett kostnadsmedvetande i organisationen, säger Samuelsson till SVT Nyheter.

 Samtidigt som Volvo PV tvingas spara gör man den största satsningen i företagets historia. I december presenterade Håkan Samuelsson en 73-miljarderssatsning varav en stor del av pengarna ska användas till en ny karossfabrik i Torslanda men även det nya FoU-centret där 200 anställda ska utveckla nästa plattformsgeneration. Håkan Samuelsson säger till SVT Nyheter att det inte är aktuellt för ägaren Geely att skjuta till några nya pengar för att verksamheten ska kunna fortsätta som förut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!