Volvo oroas över amerikansk importskatt

Donald Trump har flaggat för att varor som tillverkas utanför men säljs inom USA:s gränser ska beläggas med en importskatt. Det oroar många biltillverkare, däribland Volvo.

Vi har tidigare skrivit om Donald Trumps vilja att få igenom en importskatt på varor som tillverkas utanför men säljs i USA, en skatt som skulle drabba många av världens biltillverkare, inte minst de inhemska som av kostnadsskäl har placerat delar av sin produktion i grannlandet Mexiko. Trumps önskan med skatten är att få fler företag att börja tillverka i USA och därmed gynna landet, bland annat genom att skapa fler arbetstillfällen.

Nu uttrycker Volvos chef i Nordamerika, Lex Kerssemakers, oro över den eventuella importskatten. För amerikansk media berättar han att skatten skulle bli ett hårt slag för Volvo, för kunderna – att alla skulle förlora på det.

– Det är en mycket dålig affär för oss om vi inte överför de extra pengarna till listpriset, säger han.

Volvo är mitt uppe i byggandet av sin första USA-fabrik. Den är placerad i South Carolina och ska vara i drift mot slutet av 2018. Fabriken kommer delvis att lindra effekterna av eventuella importskatter, men endast ett par olika modeller (S60 samt ytterligare en i dagsläget okänd modell) ur Volvos allt mer digra modellprogram ska tillverkas där.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!