Volvo planerar kinesiskt bilmärke

Volvo kommer inom ett par månader lansera ett nytt kinesiskt bilmärke tillsammans med Zhejiang Geely Holding Group Co för att etablera sig ytterligare på den kinesiska marknaden.

Volvo kommer lansera mer konkreta detaljer om samarbetet om ett par månader, säger Volvos talesperson Michael Ning till affärstidningen Bloomberg. Affären ingår i en satsning på 73 miljarder kronor som Volvo planerar göra under en femårsperiod. 

 Till 2020 planerar man att anställa 10 000 personer i Kina, men enligt vd Stefan Jacoby kommer det bara stärka företaget. Om bara några år räknar han med att sälja 200 000 bilar om året bara i Kina.

 –Vi är definitivt på rätt spår. Volvo kommer att utvecklas mot att bli ett mycket mer svenskt varumärke än någonsin tidigare, säger han till Dagens Industri.

 Men för att etablera ett nytt märke måste man först hitta en kinesisk samarbetspartner. I nuläget väntar man på grönt ljus från myndigheten NDRC för att få bygga ännu en fabrik i staden Chengdu.

 Om det nya märket kommer ha fokus på budget eller lyx är ännu inte klart men Volvo har sneglat på den lukrativa marknaden med regeringstjänstebilar som i nuläget domineras av premiumbiltillverkaren Audi. 

 –Den marknaden utgör en stabil försäljningsvolym samtidigt som det stärker vårt varumärke i Kina om landets statstjänstemän kör en Volvo.

UPPDATERAD TEXT:

Volvo förnekade under onsdagen att det rör sig om ett helt nytt bilmärke, utan att man måste ha en kinesisk samarbetspartner för att få bygga fabriker i Kina. Detta för att Volvo är baserat i Sverige och därför räknas som utländskt företag i Kina.

– Det här måste handla om att Volvo inte får äga fabriker i Kina och därför kommer fabrikerna att ägas av Zhejiang Geely Holding Group Co, säger Volvos informationsdirektör till Göteborgsposten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!