Volvo-produktion flyttar till Kina

Volvo Cars har presenterat sin kommande tillverkningsstrategi och Kina står i fokus. En del av produktionen flyttar från Torslanda till just Kina.

Volvo Cars och Kina är i symbios sedan 2010 då Geely köpte det svenska märket av Ford för 1,8 miljarder dollar. Nu har företaget presenterat sin strategi för tillverkningen den kommande tiden.

Tre fabriker kommer att producera Volvo-bilar i Kina, en för varje serie.

60-serien, byggda på SPA-plattformen, byggs i Chengdu medan 40-serien och Geelys Lynk & Co, som båda bygger på den mindre CMA-plattformen, ska byggas i en ny fabrik i Luqiao.

Hela produktionen av den nya sedanen S90, inklusive S90 Excellence, flyttas till Kina och fabriken i Daqing. Flytten är nödvändig för att ge plats för Europatillverkning av kommande modeller hävdar Volvo Cars.

Tillverkningen i Europa kommer att omfatta 60- och 90-serien (ej S90) i Torslanda och den mindre 40-serien i Gent, Belgien. En ny fabrik i South Carolina, USA, är under uppbyggnad. Målet är att 2020 vara uppe i en volym på 800 000 bilar per år.

Produktionen i Torslanda kommer att påverkas, men inte negativt, menar Volvo Cars.

Volvo S90 säger hej då till Torslanda och hej till Kina.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!