Volvo säkrar superfinansiering

Volvo har säkrat finansieringen av totalt 75 miljarder kronor som man tänker satsa i en modelloffensiv från och med 2015.

Tidigare i veckan har vi kunnat skriva om Volvos planerade modelloffensiv, med tio nya modeller som ska lanseras under en sexårsperiod. Offensiven ska på kort sikt fyrdubbla antalet bilar man säljer i Kina, från 2011 års 47 150 bilar till cirka 200 000 bilar 2015. Om tio år planerar man att sälja 800 000 bilar årligen. 

 Men satsningen kommer kräva en stadig kassa och för att säkra att pengarna finns är man på väg att skriva under en avsiktsförklaring med China Development Bank, uppger Dagens Industri.

 – Nu är de omkring 75 miljarder kronor som ska finansiera programmet fram till 2015 säkrade, säger Volvo-chefen Stefan Jacoby till tidningen enligt SVT.

 Hur stor summa som China Development Bank går in med, och hur stor summa Volvo-ägarna Geely står för är inte klart. Avsiktsförklaringen väntas undertecknas under onsdagen i närvaro av Kinas premiärminister Wen Jiabao, som besökte Volvo under måndagen. Kinesiskägda Volvo PV är det enda företaget som premiärminister Jiabao kommer besöka under sitt statsbesök i Sverige.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!