Volvo-säljare i Kina har fuskat med försäljningssiffrorna

Volvo har avslöjat ett utbrett fusk bland sina kinesiska återförsäljare. Flera Volvo-återförsäljare i Kina uppges ha blåst upp sina försäljningssiffror för att få bonusar.

Volvo Personvagnars kinesiska arm skakas av uppgifter om utbrett fusk. Enligt en högt uppsatt tjänsteman inom Volvo som har talat med nyhetsbyrån Reuters har man upptäckt att åtskilliga kinesiska Volvo-återförsäljare har fuskat med försäljningssiffrorna.

 Återförsäljarna anklagas för att ha rapporterat att de har sålt fler bilar än vad de faktiskt har gjort, i syfte att ta del av ekonomiska belöningar som ingår i Volvos bonussystem för återförsäljare som uppnår försäljningsmålen. Fusket upptäcktes genom en utredning som inleddes i början av året. Volvos försäljning på den kinesiska marknaden minskade med elva procent 2012 och det var en siffra som väckte misstankar om att allt inte stod rätt till. När försäljningsstatistiken granskades hittade man tusentals falska försäljningar under 2011. Enligt Reuters handlar det om 7 000 bilar som felaktigt rapporterats som sålda under 2011. Dessutom upptäckte man att det balanserades med en underrapportering 2012.

 Det betyder att Volvo inte alls backade på den kinesiska marknaden, försäljningen under fjolåret ökade i stället med 15 procent jämfört med året innan. Vissa återförsäljare har satt i system att fuska med siffrorna och använda bonuspengarna för att kunna sälja bilar till kraftigt rabatterade priser. Volvo sägs ha upptäckt fusket redan under första hälften av 2012 och ett nytt bonussystem infördes kort därefter.

 Enligt Reuters källa har fusket gjort det svårt för Volvo att utvärdera läget på marknaden. Man har inte fått en korrekt uppfattning om vilka modeller som har varit mest populära och vilka som har sålt sämre.

 Den officiella försäljningssiffran för 2011 är 47 140 bilar men den rätta siffran är 39 871. Försäljningssiffran för 2012 är 41 989 bilar men den siffran stämmer inte heller eftersom de 7 000 bilar som rapporterats som sålda 2011 i stället såldes under 2012 utan att rapporteras som sålda. Trots fusket kommer Volvo inte att justera siffrorna för 2011 och 2012 i efterhand.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!