Foto: Volvo Cars

Volvo ska bygga elmotorer i Skövde

Det blir motorfabriken i Skövde som ska montera och tillverka Volvos elmotorer. Det beskedet ger Volvo Cars i dag. Vid mitten av 2020-talet ska Skövde ha en komplett elmotorproduktion.

Volvo Cars har valt att förlägga sin elmotorproduktion till fabriken i Skövde, det beskedet kom Volvo med nu under onsdagsförmiddagen. Etableringen av en komplett elmotorproduktion i Skövde omfattar en investering på 700 miljoner kronor de kommande åren.

Inledningsvis kommer fabriken i Skövde endast att montera elmotorer, men vid mitten av 2020-talet ska den vara redo för fullskalig tillverkning från början till slut. Design och utveckling sker i Göteborg och Shanghai.

LÄS MER: Volvo Cars varslar 1 300 anställda i Sverige 

– Den allra första Volvo från 1927 hade en motor byggd i Skövde. Medarbetarna är kompetenta och engagerade i att leverera högsta möjliga kvalitet. Därför är det naturligt att de blir en del av vår spännande framtid, säger Javier Varela, senior vice president Industrial Operations & Quality.

PROVKÖRNING: Volvo XC40 Recharge P8 AWD 

Osäkerheten inför framtiden har varit stor i Volvos motorfabrik i Skövde sedan planerna för ett nytt, gemensamt motorbolag lades fram hösten 2019. Produktionen av förbränningsmotorer i Skövde kommer att flyttas till ett separat dotterbolag, Powertrain Engineering Sweden, som samägs med Geely. Beskedet om det gemensamma motorbolaget togs emot med blandade reaktioner, många såg det som en direkt avknoppning. För drygt ett år sedan uppgav Volvos vd Håkan Samuelsson att elmotortillverkningen förmodligen inte skulle förläggas till Skövde. 

Volvo nämner inte hur satsningen på elmotortillverkning i Skövde kommer att påverka antalet arbetstillfällen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!