Volvo Concept Universe Foto: Hans Hedberg

Volvo utvecklar helt ny bilmodell – för Kina

I höst står Volvos nya fabrik i Kina färdig, redo för produktion. Volvo Personvagnars utvecklingschef Peter Mertens avslöjar i dagens GP att en helt ny modell ska byggas där, en modell avsedd för Kina.

Under 2012 backade Volvos försäljning på den så viktiga kinesiska bilmarknaden. 42000 bilar färre sålde man jämfört med året innan. Förutsättningarna för att avancera försäljningsmässigt kommer inom kort att förbättras då kommande höst innehåller öppningen av en helt ny fabrik i Chengdu.

 Tillsammans med en ny marknadsorganisation i Kina sedan i höstas siktar man på att öka sin försäljning omkring med 7-8 procent i år och framöver ännu mer. 2020 vill man sälja 200000 bilar årligen i Kina.

 Men för att nå målen måste man hitta på något annat än att sälja gamla S40 och S80. Peter Mertens, utvecklingschef hos Volvo Personvagnar, avslöjar i dagens GP att Volvo ska lansera en helt ny modell, speciellt utvecklad för just den kinesiska marknaden.

 – Vi kommer att släppa en helt ny bil för Kina i år. Det kommer att bli vår volymbil i Kina och vår första bil anpassad till den marknaden, säger han till GP.

 Mertens vill inte avslöja exakt när bilen lanseras eller vad den kommer att heta, men han bjuder åtminstone på informationen om att det handlar om en större bilmodell skräddarsydd för kineserna. Kan det röra sig om Volvo Concept Universe (se bildgalleriet nedan) i någon form? Kanske.

 Experter på den kinesiska bilmarknaden ser positivt på att Volvo lanserar en helt ny modell som ska byggas i Kina och vara avsedd för Kina. Dels för att nuvarande modellprogram inte är attraktivt längre på grund av sin ålder men också för att lokal tillverkning minskar kostnaderna och därmed kan slutproduktens pris hållas i schack. Som exempel tar experterna Audis modeller i Kina som till 80 procent består av delar som tillverkas lokalt och därmed är mer konkurrenskraftiga än Volvos motsvarigheter.

 Experterna tror inte heller att det finns risker med att bygga bilar i Kina då kvalitets- och teknikkraven hos biltillverkarna är desamma oavsett var de tillverkar sina bilar. Som exempel tas Honda, ett märke med erkänt hög kvalitet, som exporterar bilar som byggs i just Kina.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!