Volvos kreditbetyg höjs

Volvo Cars kreditvärdighet höjs av det globala kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s. Från BB till BB+.

Personbilstillverkaren Volvos framgångar och stabila tillväxt gör nu att ett av världens stora kreditvärderingsföretag Standard & Poor’s höjer företagets kreditbetyg från BB med positiva utsikter till BB+ med stabila utsikter. Det är kreditvärdigheten på lång sikt som avses och Standard & Poor’s säger sig ha en tilltro till den svenska biltillverkarens globala finansiella och operativa förändring.

Volvo har en rad försäljningsframgångar bakom sig sedan de köptes av kinesiska Zhejiang Geely Holdings för sju år sedan och slog så sent som i fjol nytt försäljningsrekord med över en halv miljon bilar sålda världen över. I år ser det ut att bli ännu ett försäljningsrekord. Under årets första kvartal sålde man 129 148 bilar runt om i världen, 7,1 procent fler än motsvarande period förra året.

Höjningen till trots hamnar Volvo fortsatt utanför investeringsklasserna. För att nå dit måste man nämligen upp i kreditbetyget BBB- minus eller högre.

Hos ett annat av världens tre stora kreditvärderingsinstitut, Moody’s (det tredje är Fitch Ratings där Volvo inte värderas), ligger Volvo Cars kvar på betyget Ba2 med stabila utsikter.

För årets första kvartal redovisade Volvo Cars ett rörelseresultat på 3,5 miljarder kronor, en ökning om elva procent jämfört med fjolårets första kvartal (3,1 miljarder kronor). Ökningen berodde framför allt på hög efterfrågan hos S90, V90, XC90 och XC60.

Rörelsemarginalen under perioden uppgick till 7,3 procent, en försämring från fjolårets 7,5 procent. Kostnader för lanseringen av 90-modellerna och nya XC60, löpande teknikinvesteringar och ökat antal anställda anges vara orsaker till den sämre rörelsemarginalen.

Omsättningen uppgick under årets första tre månader till 47,6 miljarder kronor, en ökning med 13 procent från fjolårets 42 miljarder kronor.

Nedan ses kreditbetygsskalorna hos Standard & Poor's och Moody's över lång sikt.

S&P kreditbetyg Moody's kreditbetyg
AAA Aaa
AA+ Aa1
AA Aa2
AA- Aa3
A+ A1
A A2
A- A3
BBB+ Baa1
BBB Baa2
BBB- Baa3
BB+ Ba1
BB Ba2
BB- Ba3
B+ B1
B B2
B- B3
CCC+ Caa
CCC Ca
CCC- C
D

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!