BMW E30 med MiG-motor

Igor Negoda har valt en minst sagt udda drivkälla till sin BMW E30 – en turbinmotor från ett MiG-flygplan.

Att byta motor på sin entusiastbil är inget ovanligt men frågan är om Igor Negoda inte gått till överdrift med sin BMW 3-serie, generation E30. Under huven finns nämligen en turbinmotorn av typen TS-21 – en så kallad APU-enhet (startmotor/generator) från ett jaktflygplan av typen MiG-23 och som driver bakhjulen.

Turbinmotorn ger blott 83 hästkrafter men ett vridmoment på 400 newtonmeter, en kraft som demonstreras i slutet av filmen nedan med en burnout utöver det vanliga. Hela filmen bäddas in i rök och eld. Av någon anledning känns det naturligt att plocka fram det gamla rådet: ”gör inte det här hemma”.

Turbindrift och bilar är annars inget nytt. Såväl Rover som Chrysler experimenterade med tekniken under efterkrigstiden där Chrysler tillverkade 55 stycken turbinbilar 1963-1964.

I motorsportsammanhang märks ett Le Mans-program från Rover-BRM och Lotus satsningar i både Indycar som Formel 1 med bilarna 56 och 56B. Den sist nämnda kördes bland annat av den svenske föraren Reine Wisell.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!