070319_smartbrabus

Brabus klara med Smart Fortwo

I slutet av mars ska vi provköra nya Smart Fortwo. I väntan på det passar det sig bra med en aptitretare av något ännu roligare: Smart Fortwo Brabus!

Sportiga bilar som kan köras med gott samvete för miljön växer inte på träd, men två Brabus-versioner av nya Smart Fortwo kvalar in som “miljöbilar”. Trimfirman har höjt effekten på den trecylindriga 1,0-liters turbomotorn till 98 hästkrafter och 140 Nm. Det ger inga hisnande prestanda men tillräckligt för att den 780 kg lätta tvåsitsaren ska ta sig från 0 till 100 km/h på 9,9 sekunder. Toppfarten är 155 km/h, alltså 10 km/h högre än för standardbilen. 

Samtidigt är bränsleförbrukningen 0,54 liter per mil enligt EU-norm vid blandad körning, vilket innebär 126 g/km i CO2-utsläpp. Bilen klarar således EU:s kommande krav på max 130 gram CO2 per kilometer. Det nuvarande svenska kravet på en miljöbil, enligt Vägverkets definition, är 120 gram CO2/km.

Förutom trimmad motor får Brabus-versionerna styvare fjädring (bilen är 10 mm lägre) och ett fränare avgasljud tack vare sportavgassystem. I utrustningen ingår breddade hjulhus baktill, speciella Monobloc VI-lättmetallfälgar och extra dimljus. Invändigt pryder Brabusloggan växelspaksknoppen, pedalerna och instrumenten. 

Den som vill ha det ännu lite flådigare kan slå till på Xclusive-varianten. Den har dessutom frontspoiler, kjolar och tonade strålkastarglas. Inuti hittar man elvärmda sportstolar med läderklädsel, sportratt och fuskläderklädd instrumentpanel. Samtidigt följer sidokrockkuddar med som standard, de är tillval på vanliga Smart. 

Försäljningsstart för de båda Brabus-Smartarna är i höst. Priserna meddelas i sommar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!