090202-chevrolet-matiz-v8

Chevrolet Matiz V8 med 550 hk

Lilla kompakta Chevrolet Matiz är vi vana vid att den har en motor på 0,8 liter, inte en V8-motor. I det här fallet sitter sjulitersmaskinen från Corvette Z06 i denna ”aningen” breddade koreanska jänkebil. Prestandan blir så klart därefter.

Corvette Z06 är bestyckad med en V8-motor med en slagvolym på hela sju liter. Effekten ligger på 512 hästkrafter och ger bilen rätt trevliga accelerationssiffror – 0-100 km/h går på 3,9 sekunder. Men vad händer om man stoppar ned samma motor i den betydligt mindre koncernbrodern Chevrolet Matiz (tidigare känd som Daewoo)?

Svaret har vi på pränt tack vare några motorentusiaster som har provat på konststycket. Yves Fourdin och några vänner till honom tog helt enkelt en Chevrolet Matiz och tryckte ned Z06:ans V8-motor under huven på den lilla stadsbetonade bilen och trimmade samtidigt upp maskinen till jämna 550 hästkrafter. Det får Matizen att accelerera från stillastående till 100 km/h på 3,7 sekunder och sprinten till 200 km/h går på 10,94 sekunder. Toppfarten ligger på 260 km/h. Utöver motortrimmet har bilen utrustats med ett gigantiskt bodykit för att få den lite mer racig och aerodynamisk. 

Kanske detta är den perfekta stadsbilen för alla som tänkt sig en Matiz men som ryggat tillbaka då de sett specifikationerna för originalmotorn på 0,8 liter som ger 51 hästkrafter? Dock tveksamt om Chevrolet ser V8-Matizen som ett alternativ.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!