Foto: Momentmal

Din bil avslöjar din inkomst – tror andra

I en ny undersökning visar det sig att svenskarna tror sig veta en hel del om en människa genom att bara titta på personens bil.

Du är vad du kör. Eller? Många svenskar tror sig veta vad det är för person som sitter bakom ratten bara genom att titta på bilen. Det visar en ny undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Blocket.

Drygt tusen män och kvinnor över 18 år som äger eller har tillgång till en bil fick frågan ”Vad tycker du att en bil säger främst om dess ägare?”. 57 procent svarade att bilen säger både det ena och det andra om ägaren. 27 procent var däremot inte av den åsikten utan anser att bilen inte avslöjar något. Resterande 16 procent hade ingen koll.

Undersökningen visade att det är främst höginkomsttagare som bildar sig en uppfattning om ägaren av en bil baserat på just bilen. Ställer man bilägare och icke bilägare mot varandra är bilägarna mer benägna att dra slutsatser om ägaren till en bil.

– För många är bilen väldigt viktig för att spegla ägarens personlighet, ett skyltfönster för hur man vill framstå inför omgivningen. Bilvalet är så mycket mer än bara lösningen på ett transportproblem. Och lite elakt kan man tro ibland att vissa bilval kompenserar för sina ägares tillkortakommanden, säger Daniel Östlund, bilexpert på Blocket Fordon.

Det är främst en persons inkomst som syns genom bilen, tror de svarande i undersökningen. Men även exempelvis vilken familjesituation en bilägare befinner sig i.

Vad många inte tänker på är att det finns avbetalningsmöjligheter även för dyra sportbilar, och det finns unga singelkillar som gillar att köra en stor familjekombi.

Så här föll svaren på frågan som ställdes, och som nämndes i denna artikels andra stycke:

Ägarens inkomst 34 %

Ägarens familjesituation 16 %

Ägarens självkänsla 8 %

Ägarens fritidsintressen 7 %

Ägarens nivå av miljömedvetenhet 7 %

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!