Foto: Bonhams

En av de allra första Saab-bilarna auktioneras ut

Innan Saab lanserade sin första bilmodell, Saab 92 , år 1949 så tog man fram två prototyper och arton förproduktionsbilar. I dag finns troligtvis bara tre av de sammanlagt tjugo bilarna kvar. Och en av dem kan bli din!

En av förproduktionsbilarna är nämligen till salu hos auktionsfirman Bonhams. Bilen i fråga är en grå Saab 92 Deluxe med chassinummer 92009 – den nionde Saab-bilen någonsin.

I dag är det troligtvis världens tredje äldsta Saab. Chassinummer 92001 (”Ur-Saab”) går att se på Saab-museet i Trollhättan och 92004 ägs av en privat samlare.

Övriga chassin tros vara skrotade.

Som går att läsa i annonsen från Bonhams är 92009 byggd 1949, samma år som den färdiga Saab 92 kom i produktion.

Bilen ägdes de första fyra åren av SAAB Aeroplan AB men såldes senare till en av företagets flyplansmekaniker i november 1953. Samtidigt uppdaterades bilen med bagagelucka och lackades grå. Från början var ekipaget grönt, liksom alla tidiga 92:or.

Ytterligare fyra personer kom att äga bilen innan en lantbrukare i södra Sverige köpte fordonet i september 1960. Lantbrukaren körde bilen fram till 1980 då den ställdes undan i en lada.

Nuvarande ägare har ägt bilen sedan 1997.

”Saaben” har underhållits (exempelvis har däcken bytts) men inte restaurerats.

Sugen? Det unika fordonet tros säljas för mellan 140 000-240 000 kronor när det går under klubban den 10 september.

Annonsen hittar du här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!