Fågelavföring vanligast på röda bilar

Har du irriterat dig över att fåglar släpper avföring på din rentvättade bil? En brittisk studie visar nu att du löper störst risk att drabbas om du har en röd bil.

Det är en grupp brittiska forskare som i en ny studie har undersökt vilka bilar som är mest drabbade av fågelavföringsfläckar. Studien, som presenterades i Daily Mail, genomfördes på 1 100 bilar i de brittiska städerna Brighton, Bristol, Glasgow, Leeds och Manchester och visade att fåglar verkar föredra röda bilar. 

Hela 18 procent av de röda bilarna hade drabbats av fågelavföring. Även blå och svarta bilar hade en relativt hög risk, med 14 respektive 11 procent drabbade.

Minst risk för att drabbas av vita fläckar från skyn hade gröna bilar, där endast en procent av de undersökta fordonen fått fågelavföringsfläckar. Även silverfärgade/grå bilar hade låg risk, på endast tre procent, medan sju procent av de vita bilarna hade drabbats.

Någon närmare vetenskaplig teori om vad skillnaderna beror på kunde inte forskarna presentera. En teori gör dock gällande att ägare av röda bilar generellt tvättar sina bilar oftare, vilket på så sätt, genom den blanka ytan, lockar till sig fåglar som i helt naturliga förhållanden släpper sin avföring över vatten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!