FILM: 3D-nanoskrivare gör världens minsta bil

Leksaksbilar är kul. Ju mindre desto roligare. Det tyckte i alla fall forskare på tekniska institutet i Wien, som skapat världens minsta bil, med hjälp av nanoteknik.

Leksaksbilar och modellbilar är något som många tycker är kul (Svenska Småbil- och Rusdrycksförbundet, någon?). Ju mindre desto roligare, verkar i alla fall en grupp forskare på tekniska institutet i Wien, Österrike, tycka. Den bil de skapat är nämligen världens minsta.

Forskarna har tagit hjälp av en 3D-nanoskrivare, och skapat en formelbil med en längd på, som störst 285 µm (mikrometer, det vill säga 285 miljondels meter). Det är i samma storlek som tjockleken på ett hårstrå. 

Det skrivarmaterial bilen byggts i är en typ av flytande plastmaterial, som sedan härdats med en laser som justeras med hjälp av flyttbara speglar. Med tanke på den lilla storleken går det faktiskt tämligen snabbt, och skrivaren kan lägga ut och sätta samman 100 lager, bestående av 200 rader av polymerplast vardera, på under fyra minuter.

Filmen på hur världens minsta bil byggts upp ser du här nedan. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!