100120-Ford Shelby GT350

Ford Shelby GT350 – klassiskt!

Håll i er nu, alla Shelby-fans! För nu är den tillbaka – Ford Shelby GT350. På en jubileumsgala presenterade Shelby American bilen som många har gått och väntat på, en vässad Mustang GT med klassiska attribut.

Ford Mustang GT av årsmodell 2011 har precis presenterats, en bil som äntligen fått de rätta musklerna i form av en ny V8 på fem liter och 412 hästkrafter. Bilen med maskineri är tydligen också det rätta virket för att väcka upp en gammal klassisk beteckning – GT350.

Shelby American, tidigare Shelby Automobiles, i Las Vegas avtäckte häromdagen nya Ford Shelby GT350 vid en jubileumsgala till ära av de båda succébilarna GT350 och 427 Cobra som presenterades för 45 år sedan.

Nya GT350 baseras alltså på nya Mustang GT men har genomgått en rad förvandlingsnummer för att få bära det ärofyllda namnet från Shelby och den klassiska lackeringen i vitt med två blå ränder som löper över hela karossen.

Shelby, som utvecklat bilen i nära samarbete med Ford Racing, har modifierat originalmotorn och försett den med en rejäl kompressor. Detta tillåter dem att plocka ut omkring 500 hästkrafter ur femlitersmaskinen. Men inte nog med det, chassit måste kunna hantera motorns kraft vilket man löst genom att byta ut fjädrar och stötdämpare till Ford Racing-diton, sätta dit nya krängningshämmare och försett bilen med ställbara caster- och cambervinklar samt racingbromsar från Baer. Dessutom har man ersatt originalavgassystemet med ett sportsystem som inte bara skapar ett fränare ljud utan också mynnar ut i två centrerade ändrör.

Utseendet matchar bilens inre då den har berikats med bland annat en helt ny front med specialgrill, spoiler och splitter, luftscoop på huven, kjolpaket och bakvinge. Och så får vi inte glömma de specialgjorda 19-tumsfälgarna skodda med GoodYear-däck.

Interiört har Shelby så klart också satt sin prägel. Kolla exempelvis förarsidans A-stolpe.

För att få sig en Ford Shelby GT350 är det bara att be sin Ford-handlare (dock inte i Sverige) att skicka Mustang GT:n till Shelby American i Las Vegas, eller köra dit den själv, så konverterar de bilen i en handvändning. Kalaset kostar bara 33 995 dollar, motsvarande 239 000 kronor. Lägg därtill ungefär lika mycket för vad en Mustang GT kostar i Amerikas förenta stater.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!