Fotboll eller bilar – vad är mest upphetsande?

Ny brittisk forskning reder ut vad som är mest upphetsande: Att kolla på en Champions League-match eller att åka på Spa-Francorchamps. Vad tror du? 1, X eller 2?

Fotboll och bilar, en knepig kombination. En vattendelare även om vi själva under fotbolls-VM i Brasilien 2014 försökte kombinera ämnena genom att tippa slutspelet med hur starka nationerna var som billand som grund.

Nissan har tillsammans med universitetet i Loughborough gjort ett mer vetenskapligt försök inom området genom att fästa mätutrustning på personer som tittar på Champions League-matcher (ett mästerskap Nissan som av en händelse är sponsor för…) eller skjutsas runt på banan Spa-Francorchamps i en 570 hästars Nissan GT-R

. Vad är mest upphetsande?Mätningarna har gjorts på hjärta, andning och hud och resultatet är förvånansvärt jämnt. Den största skillnaden märks i andningen där fotbollsåskådarna har en mer ojämn andning genom att hålla andan eller öka andningen beroende på vad som händer på fotbollsplanen medan passagerarna i bilen har en mer jämn förhöjd andningsnivå.– Tidigare har bedömningen av hur upphetsande en fotbollsmatch eller en tur i en sportbil är varit högst subjektiv men nu har vi med hjälp av avancerade mätmetoder och Nissan Excitement Index kunna förstå människors reaktioner bättre, säger doktor Dale Esliger på Loughboroughs universitet.Så, 1, X eller 2? Jo, det blir nog kryss med en halvgardering på bilen.Mer om testet ser du i klippet nedan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!