Foto: Kalashnikov Group

Här är Kalashnikovs nya fordon

De må vara kända för sina puffror men Kalashnikov tillverkar även annat läskigt. Ny i sortimentet är denna bjässe till kravallfordon.

Kalashnikov är mest kända för sin automatkarbin AK-47 men man är faktiskt en omfattande koncern och tillverkar annat än vapen – som båtar och militärfordon.

Nu presenterar man ett fordon utöver det vanliga: ett kravallfordon med en fällbar garagportstort sköld som skydd mot upprörda folkmassor. Bakom väggen finns ståplats för skyttar som kan använda sig av gluggar i skölden. Dessa kan få understöd av vattenkanonen på taket.

Även om koncernen har produkter med artificiell intelligens så är det nya kravallfordonet, i alla fall i dagsläget, kontrollerad av mänskliga händer.

Foto: Kalashnikov Group

Namnet på fordonet påminner om något som en engelsktalande förmodligen utbrister vid åsynen av det: Shchit. Det betyder dock kort och gott ”sköld” på ryska.

Kalashnikov Group, som till 51 procent är statsägt, tillverkar 95 procent av alla ryska handeldvapen och exporterar sina produkter till 27 länder världen över.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!