Henry Ford fyller 150 år – Ford firar

Mannen som satte Amerika på hjul, T-Fordens och löpande bandets skapare, Henry Ford skulle nu ha fyllt 150 år. Det vill Ford fira.

I går skulle Fords grundare Henry Ford ha fyllt 150 år jämnt. Henry Ford, som alltså föddes 30 juli 1863, grundade inte bara Ford Motor Company utan var även mannen som införde det löpande bandet i den industriella produktionen. Genom att ge de anställda lön, på fem dollar om dagen, bidrog Ford också till framväxandet av en ekonomisk medelklass i Detroit och USA.

För att fira sin grundares jubileumsdag har Ford på flera håll i världen, bland annat i Tyskland och vid koncernens huvudkontor i Dearborn, Michigan, USA, haft festligheter under året. Om svenska Ford planerar någon särskild typ av firande vet vi inte, men du kan i alla fall kolla igenom bildgallerierna nedan. Dels för bilder av Henry Ford och hans löpande band, dels för de allra flesta av Fords historiska modeller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!