Historien om Volvo 780

Folkhem med lyxkant. Modell 780 var Volvos flaggskeppsmodell designad och byggd av Bertone i Turin. Då en vagn för välbärgade, läkare, tandläkare och finansmän – nu en eftertraktad kultcoupé.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Att bygga en exklusiv coupémodell baserad på en vanlig standardbil var ingenting nytt för Volvo. Volvo-coupéer tillverkade i begränsade serier hade funnits ända sedan 1930-talet. Volvo förstod tidigt fördelarna med att med förhållandevis små åtgärder förvandla en sedanmodell till en flärdfull coupé, det var viktigt att etablera märket inom nya segment, inte minst för att få fler kunder intresserade också av de enklare och billigare modellerna.

Volvo hade redan gjort det med P1800 och med 262C och vid mitten av 1980-talet var det dags för 740/760 att ta av sig vardagskläderna och iklä sig finkostymen, i det här fallet av italienskt snitt. Precis som med 262C vände sig Volvo till sin italienska samarbetspartner Carrozzeria Bertone för att få hjälp med att förvandla 740/760 till en vacker flaggskeppsmodell. När den internationella bilsalongen i Genève slog upp sina portar i mars 1985 fanns resultatet att beskåda – Volvo 780 – ritad och byggd av Bertone i italienska Turin.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!