Oavsett hobby så rymmer ­Peugeot Partner allt du behöver. Foto: Nike Berggren

Jan-Erik Berggren: Peugeot Partner – en partner som kan allt

Vår nya artikelserie bjuder på redaktionsmedlemmarnas högst personliga svar på en av livets viktigaste frågor. Näst på tur är Jan-Erik Berggren som här och nu reder ut att du behöver en Partner i ditt liv.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Foto: Oskar Omne

Körglädje, hästkrafter och följsam styrning i all ära. Ska du ha en enda livskamrat så måste det vara en praktisk bil. Gör som jag och välj en gammal Peugeot Partner.

Jag har under de senaste 20 åren kört alla bilar som sålts på den svenska marknaden. Jag har kört snabba bilar, långa bilar, elbilar, gasbilar, etanolbilar och många dieselbilar. Det skulle vara lätt att ge er rådet att köpa en cool Aston Martin – ja, om ni kan bortse ifrån att inredningen är en gammal Mercedes – eller en häftig BMW M5 eller en Porsche. I princip vilken som helst av de där erbjuder makalös körglädje. Jag gillar också Volvos nya XC60 och när jag körde Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio var jag nära att stanna vid vägkanten, kliva ur och bara skrika rakt ut av njutning och körglädje.

Gammal körglädje rostar aldrig. Du behöver heller inte bry dig om hastighetsgränser. Foto: Nike Berggren

LÄS ANDRA ”DEN HÄR SKA DU HA” HÄR!

Men. Utanför mitt hus står en Peugeot Partner från 2005, köpt mitt under coronavåren 2020 av en trevlig man i Tranås.

Familjen kallar den ”Pippi” och även om den inte är starkast eller busigast i världen älskar vi den för att den har allt familjen behöver.

Den duger att köra 60-70 mil i med bonusen att jag inte behöver hålla koll på hastighetsmätaren. Finessen kallas inbyggd fartkontroll och består av vibrationer som blir klart kännbara så fort det börjar lukta olagligt.

Jag kan lasta in hunden, gräsklipparen och allt vi behöver – samtidigt – och har ändå plats över. Plötsligt har jag också fått användning för gamla cd-skivor och det finns lönnfack ifall jag kommer på tanken att smuggla nåt över stängda gränser.

”Pippi” behöver inte speciellt mycket bensin per mil, minns att farten är laglig, och kostar inte mycket i vare sig skatt eller försäkring. Värdeminskningen ska vi inte tala om – den är försumbar, vilket inte gäller för någon av bilarna jag räknade upp ovan.

1 av 2: Inbyggda smuggelfack under gummimattan. Foto: Nike Berggren
2 av 2: Vad då streaming och bluetooth? CD funkar också. Foto: Nike Berggren

Ni kanske tycker att jag är helt fel ute och inte alls värdesätter körglädje, design eller komfort. Jo, allt det där är också viktigt. Men inte lika viktigt som att ha en praktisk bil som passar hela familjens behov alla dagar i veckan. När min snart-18-åring ska övningsköra är vi inte så rädda för skrapsår i lacken och hon tvingas lära sig en manuell växellåda som kräver rätt handlag.

Jo, en sak till. Jag tycker faktiskt att det är roligare att köra gamla bilar än nya. Det är något trevligt bekant med att styrningen inte tar direkt, att femmans växel ligger långt bort i närheten av handskfacket och att handbromsen trilskas. När batteriet laddat ur för att familjen glömt radion på är det enkelt att komma åt med startkablarna – det är mer än vad man kan påstå om en ny modern bil. Och jo, jag har faktiskt jobbat med det här så länge att jag provkörde ”Pippi” när den var helt ny.

PROVKÖRNING: Peugeot Partner

...eller köp någon av dessa

210 000 kr. Foto: Peugeot

Peugeot Rifter

Allra modernaste varianten av Peugeot Partner heter Rifter och kan fås med sju sittplatser. Det finns alltså en Partner för alla.

Cirka 100 000 kr. Foto: Volkswagen

Volkswagen Caddy

Är du en VW-människa och gillar diesel så är utbudet av Volkswagen Caddy stort. Se upp med diesel- och växellådsproblem.

Cirka 50 000 kr. Foto: Lorenz/Hildebrandt

Mazda 5

Skjutdörrar och stor baklucka. Mazda 5 är en bortglömd familjebil. Finns också som sjusitsig. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!