Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

JAS-plan krossade bilruta

Det var inte så att noskonen körde in i rutan på en bil, JAS-planet var nämligen uppe i det blå. I stället var det tryckvågen vid en lågflygning som gjorde av rutan krossades.

Det var vid sjön Fryken i Sunne i tisdags som bilägare Birgitta Andersson fick sig en överraskning när hon såg sin bil. Bakrutan var krossad. På platsen där bilen stod befann sig varken människor, djur eller föremål som kunde vara orsak till den knäckta rutan. Då insåg hon att det var de två JAS 39 Gripen som nyss flugit förbi på väldigt låg höjd som var skyldiga.

Hon ringde polisen som hänvisade henne till Försvarsmakten. Där var de inte förvånade över vad som hade inträffat.

Foto: Faksimil

 Skärmdump från Nya Wermlands-Tidningen som visar den krossade bakrutan orsakad av JAS-plan.

– Om ett flyg kommer på låg höjd är det sådana krafter som blir om man har otur. Flera har ringt och reagerat på att vi flugit lågt. Men man ska komma ihåg att många är hemma i dag och vi tror att man märker av lågflygningen mer än vad man gör annars. Det har vi full förståelse för, säger Lena Bogren, kommunikationschef på F7 i Såtenäs, till Nya Wermlands-Tidningen.

Försvarsmakten har skickat ut en blankett som Birgitta Andersson ska fylla i för att ersättas för skadorna på bilen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!