071115-kleemann-ml-63-k

Kleemann ML 63K AMG med 800 hästar

De danska Mercedes-förädlarna på Kleemann tvekar inte när de har bestämt sig för att förbättra en av Mercedes AMG-modeller. Den senaste i raden, ML 63 AMG, har fått närmast vansinniga 800 hästkrafter och ett vridmoment som är elektroniskt begränsat till 1 000 newtonmeter.

Kleemann är mest kända för sitt höga kunnande inom kompressorteknik. För att få ut maximal effekt ur V8-motorn i ML 63 AMG ansågs dock inte en kompressor vara tillräcklig. Kleemann vände sig i stället till sin samarbetspartner German Automotive Engineering (GAE) i Dubai för att få tillgång till deras kunskap om turboaggregat. Resultatet blev att ML 63K AMG sparkas igång av inte ett, utan två turboaggregat. 

Den vanliga sjuväxlade Speedshift-växellådan har man inte sett någon anledning att ändra på, den ska klara av att förmedla kraften även efter Kleemanns ingrepp i motorn. Lyckligtvis insåg man på Kleemann att det nog var bäst att ge bromsarna en översyn. På framhjulen mäter de nya bromskivorna hela 380 millimeter, och bak 345 millimeter. 

Den handgjorda hastighetsmätaren går ända till 400 km/h. Detta trots att hastigheten är elektroniskt begränsad till ”bara” 300 km/h.

OBS! Bilen på bilderna är en Kleemann ML 50K S8.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!