Kolla i backspegeln och planera körningen – så här kan det gå annars

Så kallade dash-cam-videor, filmer fångade av kameror monterade på instrumentpanelen, har en tendens att fånga de mest otrevliga händelserna. Bara i dagarna har två obehagliga filmer nått Internet, som får fungera som avskräckande exempel för att det är viktigt att planera körningen.

Filmen ovan visar en Toyota Rav-4, vars förare uppvisar flera klart tveksamma beteenden. Farligast är förstås bristen på uppmärksamhet, både på vart hen ska och vad som kommer i backspegeln. När hen upptäcker sin avfart lite väl sent, och korsar ett körfält för att nå den, ja, då är inte backspegeln något som utnyttjas.Resultatet av manövern blir måhända inte som föraren hade hoppats på, men av vägen kom hen i alla fall, så att säga. Förutom den bristande uppmärksamheten så kan man också fråga sig varför bilen i filmen inte låg placerad i det mest högra körfältet på motorvägen trots att det var tomt – och den visar därför också varför det är olämpligt att ligga kvar i mittenfilen på motorvägen.Den andra filmen, som du kan se nedan, visar en betydligt brutalare incident. Känsliga tittare varnas. Även här brister uppmärksamheten, och önskan om att ta sig förbi en framförvarande lastbil är lite väl stor. Resultatet blir en ordentlig krasch. Vi vill dock poängtera att föraren även i detta fall klarade sig. Bilen däremot, en Lada 110, har nog sett sina bästa dagar.Till sist en kort uppmaning – var uppmärksamma, både framåt och bakåt, i trafiken!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!