19-tummare som standard? Det blir dyrt vid däckskifte. Riktigt dyrt. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Däck till elbil kostar skjortan

Tunga elbilar kräver stora hjul och däck med högt belastningsindex för att få ekvationen att gå ihop. Men ekvationen brister kapitalt vad gäller kronor och ören – däcken blir svindyra.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ska däck till elbilar bli dyrare bara för att de ska sitta på en tung bil, trots att de är byggda för lägre toppfart? Stora fälgar gör att det borde gå åt mindre mängd råmaterial vid däcktillverkningen – trots det sticker priset för den här typen av däck uppåt rejält. Varför?

Frågorna är ytterst förbryllande, men detta är verklighet inom däck- och fordonsindustrin just nu. Men viktigast av allt – det drabbar dig som konsument då däck kostar skjortan. Normalt sett blir däcken billigare ju lägre toppfart de är godkända för (hastighetsindex), men inte när det gäller däck till elbilar.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!