Foto: Glenn Lindberg

Dyrare nycklar men säkrare bilar

Borttappade bilnycklar har blivit allt dyrare för både bilägare och försäkringsbolag i och med den dyrare tekniken, uppger Dagens Industri.

Sedan 1998 är det krav på att alla nya bilar ska vara utrustade med elektrisk startspärr som hindrar bilen att starta om inte rätt nyckel sitter i. Det har fått antalet bilstölder att sjunka med 65 procent sedan lagen infördes, men i jakten på att göra nycklarna säkrare har kostnaderna ökat. 

 – Det är inte bara kostnaden för att ersätta den borttappade nyckeln, utan mjukvaran som styr det elektroniska systemet måste kodas om. Det handlar totalt om kostnader på tretusen kronor och i vissa fall dubbelt så mycket, beroende på modell och märke, säger Kurt Sahlin på Bilbolaget i Sundsvall enligt Dagens Industri.

 För rutinerade biltjuvar går det att koppla sig förbi de elektriska startspärrarna med specialutrustning men den dalande statistiken talar sitt tydliga språk i att det blivit mycket svårare att stjäla bilar, bland annat tack vare startspärrar. Förra året anmäldes 21 300 bilstölder, där tjuvarna i 15 300 fall kom undan med bilen. De övriga 6 000 bilarna stod kvar på platsen efter att tjuvarna misslyckats med sina stöldförsök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr