Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld

E5 mot E10: Så mycket ökar förbrukningen med mer etanol

Med högre etanolinnehåll i bensinen ökar också bränsletörsten. Vi har testat hur mycket det skiljer mellan E5 och nya E10 – och förklarar varför det är så.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Den så kallade reduktionsplikten skärptes tidigare i år. Sedan 2005 har vår vanliga standardbensin innehållit fem procent etanol, men sedan den 1 augusti i år stramades kraven åt och i pumparna finns numera E10, där bensinen blandats med upp till tio procent etanol. Syftet är att minska utsläppen av fossil koldioxid, en gas som bidrar till växthuseffekten.

Inblandningen av etanol är dock inte helt okomplicerad. Det finns nämligen viktiga skillnader mellan bensin och etanol som bränslen.
Inte minst kommer en ökad etanol­inblandning betyda att bilen drar mer bränsle. Helt enkelt, förbrukningen kommer att öka. Vi har till och med testat exakt hur mycket bränsleförbrukningen ökar i och med bytet från den tidigare E5-blandningen till den nuvarande E10-blandningen.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!