Elbil dyrare än bensinbil på lång sikt

Kan en privatperson räkna hem ett köp av en elbil i stället för motsvarande bensinbil? Vår uträkning i kronor och ören, ingenting annat, visar att det är svårt.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Många vill köra elektriskt, men få privatpersoner har råd att köpa en ny elbil. En jämförelse mellan eldrivna Kona och bensindrivna Kona visar hur stort påslaget blir – närmare 200 000 kronor.

Den eldrivna versionen finns i två utföranden. Vad som skiljer är storlek på batteri och därmed räckvidd. Det större batteriet rymmer 64 kWh med energi och klarar uppemot 45 mil på full laddning. Det mindre batteriet har 39 kWh och en räckvidd på upp till 29 mil.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!