Elbilsexporten högsta någonsin

Coronapandemin bet inte på exporten av begagnade bilar. Förra året exporterades 106 000 bilar, så många att antalet bensindrivna bilar minskade i Sverige. Exporten av elbilar och laddhybrider är den högsta någonsin.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Utvecklingen har varit tydlig sedan ett halvt decennium. Det exporteras allt fler begagnade bilar ut från Sverige. 2015 ­exporterades 31 000 bilar, en export som stadigt ökade och nådde en exportvolym på 119 000 bilar 2019. Förra året planade ökningen ut, men volymen var fortsatt hög och i relation till nybilsförsäljningen den högsta någonsin. Exporten av begagnade laddbara bilar fortsatte att öka. Elbilar ökade ­marginellt, medan laddhybrider ökade kraftigt, hela 32 procent. 7 627 laddhybrider och 1 813 elbilar exporterades under 2020.
Men de stora exportvolymerna handlar om bensin- och dieselbilar. 45 procent av exporten är bensindriven, trots att antalet exporterade bensinbilar minskade med tio procent från 2019 till 2020. Dieselbilar står för 38 procent av antalet exporterade bilar. Även dieselbilar har minskade antal.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer