Bild från Teknikens Världs elbilstest år 2014. Foto: Foto: Glenn Lindberg

En av tre elbilsägare vill inte köpa elbil igen

En japansk undersökning visar att ungefär varje tredje elbilsägare i landet inte vill köpa en elbil igen. Ägandet har blivit dyrare och bilarna mer svårladdade än vad de förutspådde.

Japan är det land i världen där elbilstillväxten är störst och den japanska befolkningen är den mest öppna för elbilar. Men trots positiv inställning visar sig inte alla vara tillfreds.

 En undersökning bland de japanska elbilsägarna utförd av McKinsey and Co visar att ungefär var tredje elbilsägare är så pass missnöjd med sitt ägande att de inte vill köpa elbil igen.

 De säger sig ha blivit förförda av alla budskap om låg ägandekostnad, attraktiva subventioner, teknik i framkant och provkörningar som lovade runt.

 Men när de började bruka bilarna på daglig basis visade det sig inte stämma riktigt.

 Höga elräkningar och ont om laddstationer är två anledningar som får japanerna att tvivla.

 Enligt en produktanalyschef på AutoPacific Inc, Dave Sullivan, är resultatet inte någon större överraskning. Han säger att elbilar inte åldras väl.

 – Mobiltelefoner föråldras snabbt och elbilar tycks lida av samma öde, vilket konsumenterna känner som att de har kassettbandspelare medan alla coola ungar har iPods, säger han.

Missa inte vårt test där vi testade sex elbilar, laddhybrider och vanliga hybridmodeller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!