Ett papperskuvert från Transportstyrelsen? Det kan du glömma om du som har en digital brevlåda väntar på fordonsskatten. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock

Fordonsskatten skickas nu till digital brevlåda

Fordonsägare som är innehavare av digital brevlåda kommer från och med i september att få inbetalningskortet elektroniskt, det vill säga inte i pappersform.

Till dags datum har svenska fordonsägare av Transportstyrelsen fått en inbetalningsavi när det nalkas betalning av fordonsskatten. Men i och med mycket går över till att utgöras av ettor och nollor, i stället för fysiska ting, är det nu också dags för denna avi att bli digital.

I dag meddelar Transportstyrelsen att fordonsägare, både privatpersoner och företag, som äger ett skattepliktigt fordon och som har en digital brevlåda från och med innevarande månad kommer att få sin inbetalningsavi för ordinarie fordonskatt digitalt.
Transportstyrelsen vill, i och med bytet, även uppmärksamma berörda fordonsägare att de måste komma ihåg att titta i sin digitala brevlåda för att betala fordonsskatten i tid och därmed undvika att få användningsförbud (körförbud) på fordonet.

Eventuell påminnelse om utebliven betalning av fordonsskatten, som innebär minst 100 kronor i påminnelseavgift, skickas även fortsättningsvis på papper, det vill säga denna påminnelseavi kommer inte till fordonsägarens digitala brevlåda.

LÄS OCKSÅ: Regeringen vill höja skatten för bensin- och dieselbilar

Transportsstyrelsen ser flera fördelar med att framöver välja digitalt framför analog. De menar att det digitala båda är säkrare och snabbare samtidigt som man gör miljön en tjänst i och med minskad användning av papper.

– Under förra året skickade vi ut över fem miljoner avier för ordinarie fordonsskatt. Vi uppskattar att ungefär hälften av fordonsägarna har en digital brevlåda. Övergången kommer att innebära stora vinster för miljön samtidigt som vi minskar våra kostnader för porto, säger Torbjörn Bülow, enhetschef Utveckling och Förvaltning på Transportstyrelsen.

Fordonsägare som inte är innehavare av digital brevlåda eller som använder elektronisk faktura (e-faktura) eller autogiro får inbetalningsavierna precis som tidigare.

LÄS OCKSÅ: Nu börjar polisen med digitala böter

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!