Foto: Shutterstock

Fusk med mätarställning ökar lavinartat i Sverige

Fiffel med begagnade bilars mätarställning har funnits sedan urminnes tider. En ny undersökning påvisar att fusket finns kvar än i dag och att det till och med har blivit vanligare.

För ett och ett halvt år sedan skrev vi om hur mygel med begagnade bilar breder ut sig allt mer över Sverige. Det kan röra sig om allt från stulna krockkuddar till mätarskruvade bilar. Sistnämnda är något som många sannolikt förknippar med bilar importerade från utlandet, men fusket med mätarställning hos bilar är numera ett stort svenskt problem, och det blir allt större.

Enligt bilhandelsplatsen Waykes och bilhistorikföretag Carfax ökade antalet mätarskruvade bilar i Sverige med 30 procent under första halvåret i år jämfört med motsvarande halvår 2020. Statistiken baseras på granskning av över 290 000 sålda begagnade bilar.

Än mer dyster läsning är statistiken om man studerar sommarens siffror, då rör det sig om nästan en fördubbling. Enligt Wayke och Carfax var nämligen antalet upptäckta mätarmanipulationer nämligen 93 procent fler denna sommar än under sommaren 2020. Det baseras på cirka 150 000 granskade bilar.

Anledningen till att fusket ökat lavinartat tror man beror på bristande kontroll hos Transportstyrelsen och då främst under perioden 2018-2019.

– Det går att köpa ”mätarjusterare” för ett par tusenlappar online och svenskarna kunde enkelt besiktiga bilen med en mätarställning som var lägre än vid tidigare besiktningar. Den nya fejkade siffran rapporterades till Transportstyrelsen där den registrerades och fortfarande kan ligga kvar för alla som vill kontrollera. Det är förmodligen dessa bilar som vi upptäcker på andrahandsmarknaden nu, säger Martin Fransson, vd, Wayke.

Utöver bristande kontroll av svenska myndigheter är ett ytterligare möjligt problem att svenska bilköpare inte är tillräckligt observanta då de inte är vana vid den här typen av bedrägerier.

– Detta är ett nytt fenomen i Sverige och svårt att upptäcka eftersom köparna förutsätter att uppgifterna från Transportstyrelsen stämmer. Svenskarna är inte heller lika vana att ifrågasätta säljarens uppgifter som man är i länder där detta är ett vanligt bedrägeriknep sedan decennier tillbaka. Till och med vi experter behöver anstränga oss för att avslöja detta genom att jämföra data ur en rad olika register och vi blir hela tiden bättre på att identifiera fusket, säger, Frank Brueggink, vd på Carfax.

Mätarfusket i Sverige är så pass utbrett att regeringen har reagerat. I början av april i år gav regeringen Transportstyrelsen ”i uppdrag att utreda och ta fram åtgärder som kan förhindra manipulering av fordons mätarställningar”.

– Man ska kunna lita på att mätarställningen är okej. Det är viktigt för konsumenter, men även en fråga om förtroendet för hela fordonsbranschen. Därför vill regeringen se ytterligare åtgärder för att sätta stopp för manipulation av mätarställningar, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande från regeringen i våras.

Senast den 30 juni 2022 ska Transportstyrelsen redovisa uppdraget och eventuella motåtgärder till Regeringskansliet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!