100504-mercedes e effekt Foto: Glenn Lindberg

Hans Mercedes saknade effekt – fick lämna tillbaka bilen

Bengt Persson får byta in sin Mercedes E 350 CGI mot en ny bil. Anledningen: Det fattas hästkrafter i motorn.

Efter att återförsäljaren riskerade att stämmas inför rätten väljer Mercedes att gå kunden till mötes. Bengt Persson får byta in sin bil mot en ny (annan modell och motor) till ett fördelaktigt pris.

Bengt köpte sin E 350 CGI med V6-motor i tron om att den skulle ha 292 hästkrafter. Efter att ha läst Teknikens Värld (TV 19/2009) där en likadan bil testas i bromsbänk och saknar effekt blir Bengt misstänksam och låter testa sin egen bil. Flera påföljande mätningar av två olika exemplar har visat att Mercedes fabriksuppgift inte stämmer. Det saknas mellan 22 och 24 hästkrafter i ett flertal mätningar.

Bengt Perssons har velat få sin bil åtgärdad alternativt utbytt, men inte fått den hjälp han anser ha rätt till. Flera månader senare har återförsäljaren reagerat.

– Det är en lättnad, men jag tycker att det är dåligt att det ska gå så långt som jag anlitar advokat och formulerar en stämningsansökan, säger Bengt Persson.

Enligt Mercedes Sverige AB är den aktuella testbilen som Teknikens Värld använde (TV 7/2010) för vidare analys på fabriken i Tyskland. Någon förklaring till effektbortfallet har inte presenterats.

Test och provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!