Volvo är eftertraktade och dyra. Men mest i Sverige. Utomlands har Volvos populära kombi- och suvmodeller en mer normal prisbild. Därför lönar det sig att köpa en begagnad Volvo på kontinenten.
Byter du bil inom ett år är chansen stor att du får igen alla pengarna du lade ut på köpet, även importkostnaderna. I bästa fall kör du bil gratis. Generellt sett är priserna lägst i Italien. Men det är enklast att köpa bilen i Tyskland. Där är urvalet stort, säljarna kan tala engelska och det går lätt, snabbt och billigt att få hem bilen oavsett om du kör själv eller får den hemtransporterad på lastbil. Italien är krångligare.
Var inte rädd för att köpa privat. Mina bästa bilköp har jag gjort av privatpersoner. Det är dock svårt att komma över tröskeln. Många privatpersoner vågar inte sälja på export – de tror att de ska bli lurade. Men om man väl har lyckats övertyga dem om att man är en vanlig, ärlig bilköpare är det mitt intryck att privatsäljarna gör sitt bästa för att man ska bli nöjd med affären. De ser sig själva som ett slags ambassadörer för sitt hemland.
Sök bästa priserna på de stora sökmotorerna autoscout24.se och mobile.de. De utländska versionerna av blocket.se ska heller inte glömmas bort, subito.it i Italien och leboncoin.fr i Frankrike.
Till sist: Sök kontakt per telefon. Säljarna besvara endast undantagsvis e-mail. När kontakt väl har skapats så kan man övergå till att skicka bilder och dokument via e-mail.
Volvo C30 – spara 59 000 kr
Under 2010 kom en facelift som årsmodell 2011. Observera att du hittar dessa bilar även som 2010 i utlandet, eftersom bilarna på utländska sajter kategoriseras efter första registreringsdatum. Den nya versionen känns lätt igen på de större strålkastarna.
Störst prisskillnad, upp till 50 000 kronor, är det på nya versionen, med en större diesel eller med T5-motorn på 230 hästkrafter under huven. Observera att alla C30 inte har elvärmda stolar som standard i utlandet.
Priser angivna i tusental, svenska kronor.
Volvo XC60 – spara 87 000 kr
Priser angivna i tusental, svenska kronor.
Bilimport – så gör du!
Undersök marknaden mycket noga och jämför priser och utrustning. Glöm inte att även svenska priser kan prutas ned. Kostnaden för att ta hem och registrera en bil kan du räkna till omkring 10 000 kronor. Själva registreringen kostar omkring 2 500 kronor, och resten brukar gå åt till resor, försäkring och registrering för hemresan. Är det en lång resa, till exempel från södra Italien, får du räkna med att det kostar ett par tusen kronor till.
Skillnaden bör alltså vara minst 25 000 kronor för att det överhuvudtaget ska vara någon vits att göra sig besväret att importera. Verkar det vara en bra affär att importera tar du kontakt per telefon med säljaren. Pratar ni inte samma språk så ber du att få skicka ett e-mail eller ett SMS på hans språk. Använd översättningsprogrammen på internet, till exempel på google.se.
Vill du titta på bilen innan köpet måste du flyga ned direkt. Ingen säljare håller bilen mer än några dagar för att en högst osäker spekulant från Sverige vill se på bilen först. Betalningen sker normalt från bank till bank. Inom EU går det över en natt.
Nästa steg är att få hem bilen. I Tyskland kan man efter det att bilen är betald gå till ett bilregistreringskontor som finns i alla tyska städer och få exportskyltar utfärdade samma dag. Priset är drygt 1 500 kr för 14 dagar, inklusive försäkring. Säljaren hjälper dig med det praktiska. Registreringskontoren är oftast bara öppna på förmiddagarna och aldrig under helger. I Italien tar det längre tid. En italiensk tillfällig skylt som gäller i fem dagar brukar ta 3-5 dagar att få. Denna skylt kan kosta upp till 200 euro. Alternativet är att få bilen hemtransporterad på lastbil. Från Tyskland kostar det normalt 7 000-9 000 kronor, från norra Italien 12 000-13 000 kronor.
Väl hemma skickar du in det utländska registreringsbeviset i original samt ett kvitto på köpet när du ansöker om ”ursprungskontroll” hos Transportstyrelsen (pris 700 kr). Glöm inte att ta en kopia av det utländska registreringsbeviset som visar din bils historia. Blanketten för ursprungskontrollansökan finns på Transportstyrelsen.se.
När din ansökan har godkänts efter omkring två veckor bokar du registrerings- och kontrollbesiktning. Registreringsbesiktningen görs av Bilprovningen eller av någon av de nya privata besiktningsföretagen. Pris omkring 1 300 kronor. Är bilen nyare än sex månader eller har gått mindre än 600 mil ska du betala moms i Sverige, annars inte.
Två dagar efter besiktningen får du nya svenska registreringsskyltar med posten samt nya svenska registreringshandlingar. Bilen är nu avställd, du måste själv ställa på den innan du kör med den.
Volvo V50 – spara 38 000 kr
Volvo V50 kom redan 2004 men i Tyskland och Italien fick försäljningen fart först 2006. Priserna på bensin- och dieselmodeller är ganska lika och därför är rådet att satsa på en diesel. Den går sparsammast och det är också dieselmodellen du tjänar mest på att köpa utomlands. Tyska bilar har inte sällan två omgångar däck, för sommar- respektive vinterbruk.
Priser angivna i tusental, svenska kronor.
Volvo S60 – spara 45 000 kr
Volvo S60 debuterade redan 2000, men den första generationen är så billig i Sverige – från 20 000 kronor – att det absolut inte lönar sig att importera den. Men den nya generation som lanserades 2010 är en bättre affär. Vissa bensinmodeller är väldigt udda utomlands, och det finns sannolikt stor prutmån på dessa.
Priser angivna i tusental, svenska kronor.
Volvo V60 – spara 39 000 kr
Ingen riktig Volvo-kombi när vi tänker på lastkapacitet, men komfortabel och snygg. Riktigt dålig bakåtsikt, men det har den gemensamt med många andra kombimodeller 2013. Prisskillnaden till de tyska priserna är så stor att en tur till Hannover ter sig lockande.
Priser angivna i tusental, svenska kronor.
Volvo V70/XC70 – spara 53 000 kr
Den tidigare så eftertraktade Volvo V70 har börjat sjunka prismässigt till mer normala nivåer i Sverige. De är därför inte längre särskilt lönsamma att importera. Möjligen med undantag för den senaste modellen som kom 2007.
Men en XC70 ska du definitivt köpa på kontinenten. I Italien får du en XC70 50 000 kronor billigare och då dessutom en bil som inte har gått sex vårvintrar i grus och slask. I Italien sitter det förmodligen året runt-däck på bilen men i Tyskland är det vanligt att man har två omgångar däck.
Priser angivna i tusental, svenska kronor.
Volvo C70 – spara 59 000 kr
Den första generationen är billig, i Sverige startar priserna på 50 000 kronor. I Italien startar priserna på 30 000 kronor. Men räkna inte med toppskick på en 15 år gammal cabriolet för det priset. Den andra generation C70 fick ett fällbart plåttak och debuterade 2006. Försäljningen gick bra i Italien och du har här ett stort utbud till betydligt bättre priser än i Sverige. Många bilar erbjuds för runt 10 000 euro. Som alltid gäller att du förmodligen gör det bästa köpet privat.
Priser angivna i tusental, svenska kronor.
Volvo XC90 – spara 63 000 kr
Bamsestora XC90 rymmer upp till sju personer. Är tredje stolsraden viktig ska du dock för säkerhets skull fråga om den finns, för det var nämligen inte standard. Dieselversion är att rekommendera, XC90 blir obehagligt törstig med bensinmotor. Den relativt höga bilskatten på dieselmodellerna tjänar man fort igen. Bensinversionerna, XC90 2,5T/3,2/V8, begär man ganska mycket för i Sverige – men blir de sålda?
Priser angivna i tusental, svenska kronor.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.